Korzyści Zdrowotne

Pobyt w solankach to wspaniałe panaceum na typowe dolegliwości naszych czasów jak stres, zmęczenie, rozdrażnienie, bezsenność i brak koncentracji.

Grudziądzka solanka jest wydobywana ujęciem Grudziądz IG-1, położonym w miejscowości Marusza, z piaskowców drobnoziarnistych jury dolnej (synemuru), z głębokości 1607 m poniżej pozimu terenu. Solanka posiada właściwości lecznicze i może być wykorzystywana wg wskazań lekarza do kąpieli indywidualnych w wannach lub zbiorowych w basenach leczniczych oraz do wytwarzania aerozolu solnego na tężni.

Dokładna regulacja temperatury i wilgotności nasączonego solanką powietrza stwarza szczególny komfort i efektywność inhalacji, która działając na cały system oddechowy.

Minerały zawarte w solance działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Działanie antybakteryjne przyśpiesza gojenie ran, czyraków czy innych zmian skórnych. Solanka w kontakcie z ciałem człowieka zaczyna intensywnie oddziaływać na organizm. Skóra staje się nawilżona, wzrasta jej ukrwienie i elastyczność, zmniejszeniu ulegają rozstępy i cellulit. W efekcie pozbywamy się toksyn, odciążeniu ulega praca nerek i innych organów wydalniczych, a pobudzony zostaje układ immunologiczny, odpornościowy i hormonalny.

W basenie solankowym odbywają się także zajęcia grupowe.
W zależności od preferencji można wziąć udział w zajęciach Aquafitness lub skorzystać z gimnastyki rehabilitacyjnej pod okiem wykwalifikowanych
instruktorów i fizjoterapeutów.
Ćwiczenia w wodzie uspokajają, wyciszają i gwarantują dobrą zabawę,
jednoczęsnie wzmacniając mięśnie odpowiedzialne za jędrny wygląd brzucha,
pośladków, ramion i nóg.
Co ważne, trening w wodzie nie obciąża stawów co sprawia, że są bezpieczna formą
aktywności dla każdego.

Temperatura solanki w złożu wynosi 40,5°C a mineralizacja 7,6% i jest scharakteryzowana jako : mineralna woda lecznicza chlorkowo-sodowa (solanka), jodkowa, żelazista.

Najważniejsze składniki : poza rozpuszczoną solą (76029,51 mg/dm³) zawiera także wapń (2404,8 mg/dm³), magnez (960,05 mg/dm³), potas (196,6 mg/dm³), żelazo (10,5 mg/dm³) i jodki (3,5 mg/dm³).